2. jul, 2014

Maj 2014

Hej alla grannsamverkare i Huddinge kommun!

Jag får en del frågor gällande det nyaste inom inbrottsskydd, nämligen sk ”smart DNA”. På Stöldskyddsföreningens hemsida kan ni läsa mer om detta, tex genom länken: http://www.stoldskyddsforeningen.se/Butiken/Privat/Sakerhet-for-fordon/SSF-DNA-markning/

eller gå in på deras hemsida och skriv ”smart DNA” i sökfönstret så hittar ni mer information.

 

Följande områden har drabbats (anm inskrivna i mars):

Stuvsta Segersminnevägen

Milsten Midgårdsvägen

Fullersta Hageby allé, Torsvägen

Segeltorp Tärnvägen

Glömsta Glömstav (försök), Sibyllavägen (2 inbrott samma hus),

Hörningsnäs/Solgård Hörningsnäsvägen (med nyckel stulen vid annat

Skogås Bergklintsvägen (försök), Härbrevägen, Säterbacken

Länna Svampvägen

Trångsund Storvretsv, Polkavägen (en gripen), Murvägen,

Vårby Mogårdsvägen (2anm samma lgnh), Vårby allé (2 gripna)

Snättringe Snättringevägen (2 anmälningar), Frösövägen

Kästa Kästadalsvägen

 

Sammanfattning april månad i Huddinge:

26 anmälningar varav 3 försök och 23 fullbordade.

7 av de fullbordade gäller lägenheter och 16 villa/radhus. Samtliga försök gäller villor.

(I april 2013 var det 24 anmälningar varav 5 gällde försök till inbrott)

 

Tillvägagångssätt och tips angående anmälningar i april 2014

När?

10 inbrott har skett under dagtid, 5 kvällstid, 3 nattetid och 8 okänd tidpunkt då huset stått obevakat över ett helt eller flera dygn. De flesta under dagtid även denna månad.

Hur?

Uppbrutna altandörrar och fönster dominerar som vanligt. Antingen krossad ruta och instick och kunnat öppna det olåsta fönstret eller altandörren. Men även ovanligt många uppbrutna ytterdörrar denna månad. Brytskydd på ytterdörrar är en enkel och billig förstärkning som finns att köpa för ca 100 kr och kan monteras själv. Fönster som ni sällan öppnar själva kan med billiga medel skruvas igen inifrån med en skruv i varje hörn. Tex källarfönster som också bla drabbats denna månad.

Larm

Endast två av de drabbade bostäderna uppger att de har larm, varav i ett fall hade de boende inte larmet aktiverat aktuell dag. I det andra fallet har inbrottet inte fullbordats, troligen pga att larmet stressat gärningsmännen som endast kom in i en tvättstuga och inte tog sig vidare därifrån in i resten av huset.

Gods

Även denna månad en del stulna pass. Som vanligt mycket smycken och kontanter, men även flera klockor och datorer (laptops samt Ipads) och mobiltelefoner samt även ett par bilnycklar stulna i samband med inbrott. Tips! Förvara inte extra nycklar i nyckelskåp i hallen!

 

GLÄDJANDE

Inbrottstjuv på Polkavägen greps av boende som kom hem i samma stund som tjuven lämnade huset. Tack vara bra samverkan mellan grannar så kunde polis snabbt komma till platsen och tjuven gripas – ärendet är under utredning. Likaså på Vårby allé där den boende kom hem och snabbt larmade polis som kunde gripa två gärningsmän i bil.

Månadens uppmaning!

OM du ser personer med ”skumma” beteenden i ditt bostadsområde, ring då polisen! Antingen lämnar du tips via 114 14 (alltid bättre att ringa än maila) eller om du misstänker pågående brott så ringer du förstås 112!

Synlighet

Föreningen Grannstöd Huddinge hjälper polisen och er boende med extra synlighet i våra bostadsområden samt hjälper bl a till att sprida information om konceptet grannsamverkan. Du kan läsa mer om deras verksamhet på föreningens hemsida, www.grannstodhuddinge.se eller på Huddinge kommuns hemsida www.huddinge.se skriv då grannstöd i sökfönstret!

 

Det är som vanligt viktigt att vi tillsammans fortsätter att vara uppmärksamma på alla okända fordon och personer i de
områden där ni bor. Ni är dom bästa på att ha koll i ert område. Prata med folk som ni inte känner igen. ”Hej, dig känner jag inte igen – söker du någon?” är en användbar fras. Prata med grannar. Ring in tips till polisen!

Kom också ihåg att prata med ditt områdes kontaktperson för grannsamverkan så att händelser i ert område förmedlas ut till alla boenden så snart som möjligt!

Nu är det drygt ett år sedan jag startade vår grupp på Facebook. Den är till för er som vill samverka och få tips och idéer från andra i Huddinge som håller på med grannsamverkan. Här läggs även mer fortlöpande upp information om aktuella inbrott.
I skrivande stund är vi 572 medlemmar i gruppen. (Finns även 12 personer som väntar på att bli godkända… Kom ihåg att skicka mig ett mail om vem som är din kontaktperson samtidigt som du ansöker, eller svara på meddelande med fråga om detta på FB).
Det finns två sätt att komma med i gruppen; 1. Bli vän med din kontaktperson/annan granne på Facebook, så kan den personen bjuda in dig i gruppen 2) sök upp ”grannsamverkan Huddinge” på Facebook och ansök om att bli medlem samt skicka ett mail till mig gällande vem som är din kontaktperson, så godkänner jag in dig. Läs också rutan ”OM” när du går in i gruppen, så att du helt klart vet syftet med gruppen, Välkomna!

// Anna Schelin, Brottsförebyggare Närpolisen Huddinge

 

BRA ATT HA NUMMER

AKUT vid pågående (eller nära förestående) brott 112

Icke akuta ärenden till polisen, som tips, anmälningar, förfrågningar 114 14

Detta nummer gäller vart du än är i landet – du kopplas till närmsta lediga polis!

 

Vill du maila tips som ej är av akut karaktär, till polisen?

polismyndigheten.stockholm@polisen.se

Skriv i ärenderutan, tex "tips Södertörn/Huddinge".

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________