Dela den här sidan

GRANNSAMVERKAN


Nu för tiden skickar vi ut all information som förmedlas av polisens Grannsamverksamhet via mail till den mail som ni meddelat styrelsen.


Mars 2019

26. mar, 2019

Hej grannsamverkare!

Vad gör egentligen polisen vid inbrott?!

Den frågan får jag av förklarliga skäl ibland.

Alla pågående inbrott larmas ut så att alla polisiära resurser i området kan åka mot platsen. Hundsök görs när så är möjligt. Vid flera inbrott i samma område försöker vi om möjligt närmsta tiden lägga våra trafikkontroller på strategiska vägar. Samverkanspartner som Grannstödsföreningen informeras och åker i drabbade områden. De informerer bla om grannsamverkan om det inte finns på aktuell gata.

Vid så gott som samtliga inbrott har teknisk undersökning gjorts (några få undantag denna månad, då man tyvärr städat innan och något försök som bedömdes ej prioriterat) I vissa fall även med sk DNA-hund. Vi sparar alla spår som säkras i en sökbar ”databank”, tex verktygsspår och fotspår. Dessa jämförs med alla ärenden så snart ngn misstänkt person grips. Ev fingeravtryck och DNA-spår sparas och jämförs förstås med befintliga i redan polisiära register och bevakas när nya läggs in.

Vi ordnar sk ”ringkvällar” med polisens volontärer en gång per månad, då vi ringer alla som drabbats av inbrott i bostad och följer upp hur man mår och hur det har gått i kontakten med polis och försäkringsbolag.

 

Vi är helt beroende av era iakttagelser för att komma till rätt plats vid rätt tidpunkt – RING 112 direkt om du observerar pågående inbrott!

SAMMANFATTNING gällande anmälningar feb 2019

Totalt 45 anmälningar. Villa/radhus: 35 fullbordade, 8 försök. Lägenheter: 1 fullbordat och 1 försök. Förra året samma period anmäldes 32 inbrott varav 27 var fullbordade.

NÄR?

Endast fem av anmälningarna denna månad gäller inbrott under dagtid,

20 st kvällstid (eller sen eftermiddag) samt 20 okänd tid på dygnet. Detta tyder dels på att tjuvarna utnyttjar skymningen när det är mörknat ute, samt att de rekar och i stor utsträckning lyckas upptäcka hus som står tillfälligt eller långvarigt tomma – viktigt att försöka få ditt hus att se

”bebott” ut även när du är bortrest!

HUR?

Se listan nedan och fundera på vilka möjligheter tjuven skulle ha att göra på samma sätt med din bostad?! Se tips och råd för åtgärder på www.samverkanmotbrott.se eller i appen SSF- Grannsamverkan!

GODS

Generellt är det smycken (inkl klockor) och kontanter som tjuvarna främst tar med sig, denna månad även en del kläder, småelektronik samt ovanligt nog, TV-apparater vid ett par tillfällen.

LÄNET

Totalt i hela Sthlms län har det anmälts 450 inbrott i bostäder, varav 340 är inskrivna som fullbordade. I 14 av ärendena finns i nuläget misstänkta inskrivna (17 olika personer), varav fem personer i totalt 2 av Huddinges ärenden. I februari förra året anmäldes 583 inbrott i bostäder, varav 435 inskrivna som fullbordade.Glädjande så är det fortfarande en rejäl minskning i hela länet även om det känns dyster i Huddinge denna månad.

HUR KONTAKTA POLISEN!?!

Ring 114 14 (säg tips) om det är något som har hänt och som ni i efterhand kommer på att ni vill tipsa polisen om, då blir ni kopplade till en tipsmottagare som skriver ner det ni säger och förmedlar via mail internt inom vår organisation till de som kan vara berörda av tipset. Eller maila in tipset till: registrator.stockholm@polisen.se (brevlådan

avläses vardagar kontorstid, övrig tid ring för att få kontakt med polisen!) Det finns även ett enkelt tipsformulär på  www.polisen.se

Ring 114 14 och be att få bli kopplad till kommunikationscentralen (polisradion) ifall det är något som pågår just nu och som en polisbil kan ha möjlighet att kolla upp direkt. Tex några som ni tror rekar för brott i ert område.

Ring 112 om det gäller ett pågående (eller nära förestående) brott. Eller tjuvar som springer från ett nyupptäckt inbrott!

Felanmälan Huddinge kommun

08-535 301 00, https://www.huddinge.se/stadsplanering-och- trafik/felanmalan-drift-och-underhall/felanmalan/  ELLER ladda ner appen ”felanmälan Huddinge”.

Här gör du felanmälan för gator och vägar, parker och andra allmänna områden.

DRABBADE GATOR/OMRÅDEN

 

Område

Larm

Fullersta Norrängsvägen

Nej

Vistavägen Sign: Två rätt unga personer, ev den ena en tjej. Mörka kläder, en med huva, en med mössa.

Nej

Solhemsvägen

Nej

Ekebergsvägen

Ja

Movägen

Nej

Farvägen

Nej

Tagelvägen   Sign: En ensam gärningsman med skidmask syns på kamera. Ev cykel enligt grannes iakttagelse.

Kamera

Snättringe Oxelvägen

Nej

Ängsvägen

Nej

Område

Larm

Mantalsvägen   Sign: 2 gärningsmän (inget mer kunde lämnas av granne som sett dem)

Ja

Byalagsvägen

Nej

Storskogsvägen

Nej

Förgyllarvägen

Ja, men ej aktive- rat.

Förgyllarvägen

Nej

Förgyllarvägen

Nej

Område

Larm

Stambanevägen

Ja

Lövdalsvägen

Ja

Segeltorp Häradsvägen

Nej

Verkstadsvägen

Ja

Skrakvägen

Nej

Uvvägen

Ja, men ej akti- verat.

Bergsvägen

Ja

Område

Larm

Stuvsta Nybyggarvägen

Nej

Råbocksvägen

Nej

Kräpplavägen

Ja, men det har ej utlöst

Dalkarlsvägen

Nej

Egnahemsvägen   Sign: 2 mörkklädda män.

Nej

Glömsta Lindgårdsvägen

Ja

Område

Larm

Flemingsberg Kavlevägen

Ja

Skogås Sopranvägen

Ja

Barytonvägen

Nej

Barytonvägen   SIGN: Vältränad man ca 20 år och ca 190 cm lång. Blå jacka och blå/röd/vit mössa.

Nej

Härbrevägen

Nej

Trångsund Drottningvägen   SIGN: Man 35-40 år, kort, svart dunjacka, ljusa jeans, mössa/luva

Ja

Område

Larm

Kungsvägen

Nej

Solviksstrand

Ja

Blåklintsvägen

Ja, men ej utlöst. Larm- tekniker utkallad

Forsvägen   Sign: En blå VW -99 kan ev sättas i samband med inbrottet.

Nej

Stortorpsvägen

Nej

Skvattramstigen

Nej

Skvattramstigen

Nej

Område

Larm

Vidja Rositavägen

Nej

Ågesta/St Mellansjö Länsvägen   Sign: En gärningsperson syns på övervakningskamerans bild. Dock väldigt suddig bild.

Ja

Länna Hägringsvägen

Ja, men ej i aktuellt sovrum

Rökslingan

Ja

Kom ihåg!

Ring polisen direkt om ni upptäcker inbrott – i normalfallet kommer polis till platsen för teknisk undersökning inom 48 timmar, även om själva anmälan tas upp per telefon (om det inte är pågående brott, då tas anmälan upp på plats). Ju snabbare vi får kännedom om brottet desto snabbare kan vi komma och säkra eventuella spår. STÄDA EJ innan ni pratat med polis!

Sammanställning februari 2019, Huddinge kommun

 

Snättringe 10 anmälningar Trångsund 8 anmälningar Fullersta 7 anmälningar Stuvsta, Segeltorp: 5 anm Skogås : 4 anm

Länna 2

 

Glömsta, Kästa, Vidja, Ågesta: 1 anmälan vardera

OBS! Att denna sammanställning enbart innehåller statistik gällande inbrott i bostäder. Utöver detta så kan det ha varit andra brott i era områden.

Därför är det extra viktigt att ni håller er grannsamverkan vid liv och själva informerar varandra om det sker brott i området, så att alla kan vara extra uppmärksamma.

En informationskanal mellan grannarna är ytterst viktig att upprätthålla. Har ni inte ngn uppdaterad kontaktlista i ert område så är det viktigt att skapa en.

Många använder en mailsändlista eller en sluten grupp på Facebook. Eller ngn av de appar som finns för ändamålet. Tex SSF- Grannsamverkan, Coyards eller Safeland. Alla appar fungerar ut- märkt som kommunikationskanal men har lite olika funktioner. Information går att hitta på nätet.

__________________________________________________________________________________

Dela den här sidan

Februari 2019

26. mar, 2019

Hej grannsamverkare

Årets första månad avklarad. Inbrotten fortsätter generellt att minska vilket är glädjande, även om 31 drabbade hushåll i Huddinge är alldeles för många. Fortsätt ert goda arbete med att se till varandras hus och att reagera om ni ser något avvikande. Era iakttagelser och reaktioner är

ovärderliga för oss för att ha en möjlighet att hinna på plats och gripa tjuvarna, vilket oftast är det bästa förebyggandet!

Vad är egentligen grannsamverkan, och hjälper det?! Stöldskyddsföreningen har i samverkan med bla polisen gjort en utvärdering som jag precis har fått en muntlig redovisning av. Den visar att grannsamverkan faktiskt har en stor effekt (bla en minskning av de bostadsrelaterade brotten med 28%) Redovisning och mer information om detta kommer senare under våren när hela rapporten är klar. Spännande också att en ny app för GSV släpptes nu i början av februari. Sök på Grannsamverkan så hittas den där appar finns!

www.polisen.se

Besök gärna polisens hemsida, nu är den även mobiltelefonanpassad. Där kan du tex söka information om MärkDNA, göra vissa polisanmälningar, lämna tips (det går även att bifoga filer med tex foton) eller boka tid för att göra pass. Välkomna in för ett besök!

Här är en snabblänk för tipsformulär till polisen i Sthlms län:

https://polisen.se/kontakt/kontaktformular-region-stockholm/

SAMMANFATTNING gällande anmälningar jan 2019

Totalt 31 anmälningar, varav 1 gäller fritidshus. Villa/radhus: 22 fullbordade, 4 försök. Lägenheter: 3 fullbordat och 2 försök. Förra året samma period anmäldes 47 inbrott varav 36 var fullbordade.

NÄR?

I nio av anmälningarna sker inbrotten hudvudsakligen dagtid, 11 st kvällstid (eller sen eftermiddag) samt 11 okänd tid på dygnet.

HUR?

Se listan nedan och fundera på vilka möjligheter tjuven skulle ha att göra på samma sätt med din bostad?! Se tips och råd för åtgärder på www.samverkanmotbrott.se

GODS

Generellt är det smycken och kontanter som tjuvarna främst tar med sig, även pass är en eftertraktad värdehandling. När tillfälle ges stjäls bilnycklar, bjud inte på det tillfället – förvara inte nycklarna lättillgängliga.

LÄNET

Totalt i hela Sthlms län har det anmälts 613 inbrott i bostäder, varav 471 är inskrivna som fullbordade. I 20 av ärendena finns i nuläget misstänkta inskrivna (26 olika personer), 2 misstänkta för två av Huddinges

ärenden (Källbrinksv 31/12 samt Bidrottningens väg 11/1, gripna på Skavsta med gods). I januari förra året anmäldes 939 inbrott i bostäder, varav 722 inskrivna som fullbordade.Glädjande så är det fortfarande en rejäl minskning i hela länet.

 

VIKTIGT! Efter ett inbrott är det viktigt att så snart som möjligt komplettera polisanmälan med uppgifter om det tillgripna godset. Exempelvis mobiltelefoners unika IMEI-nummer (15st siffror du får fram genom att slå *#06# Gör det redan idag, ta en skärmdump och maila till dig själv så att du har det för framtida behov!), tillverkningsnummer på elektronik, uppgifter om märkning på smycken, kläder och så vidare.

 

HUR KONTAKTA POLISEN!?!

Ring 114 14 (säg tips) om det är något som har hänt och som ni i efterhand kommer på att ni vill tipsa polisen om, då blir ni kopplade till en tipsmottagare som skriver ner det ni säger och förmedlar via mail internt inom vår organisation till de som kan vara berörda av tipset. Eller maila in tipset till: registrator.stockholm@polisen.se (brevlådan

avläses vardagar kontorstid, övrig tid ring för att få kontakt med polisen!) Det finns även ett enkelt tipsformulär på  www.polisen.se

 

Ring 114 14 och be att få bli kopplad till kommunikationscentralen (polisradion) ifall det är något som pågår just nu och som en polisbil kan ha möjlighet att kolla upp direkt. Tex några som ni tror rekar för brott i ert område.

 

Ring 112 om det gäller ett pågående (eller nära förestående) brott. Eller tjuvar som springer från ett nyupptäckt inbrott!

Felanmälan Huddinge kommun

08-535 301 00, https://www.huddinge.se/stadsplanering-och- trafik/felanmalan-drift-och-underhall/felanmalan/  ELLER ladda ner appen ”felanmälan Huddinge”.

Här gör du felanmälan för gator och vägar, parker och andra allmänna områden.

DRABBADE GATOR/OMRÅDEN

 

Område

Larm

Fullersta Norrängsvägen

Nej

Bidrottningens väg

Nej

Porfyrvägen

Nej

Snättringe Nämndemansvägen

Nej

Vattentornsvägen

Nej

Gnejsvägen

Ja

Frösövägen

Nej

Jerikovägen

Ja

Sjödalen Förrådsvägen

Nej

Område

Larm

Glömsta Brobyggarvägen

Nej

Sankt Eriksvägen

Nej

Väringsvägen

Nej

Segeltorp Kolartorpsvägen

Nej

Juringe allé

Ja

Dalvägen

Nej

Gamla Kyrkvägen

Nej

Hasselstigen

Nej

Område

Larm

Flemingsberg Sågstuvägen

Nej

Sågstuvägen (samma port)

Nej

Spiselvägen

Ja

Stuvsta Prästvägen

Nej

Kynäsvägen

Nej

Ågestavägen

Ja

Fågelvägen

Nej

Basvägen

Nej

Vårby Lammholmsbacken

Nej

Masmo Myrstuguvägen

Nej

Område

Larm

Skogås Rapsodivägen

Ja, men ej aktivt.

Musikalvägen

Nej

Midvintervägen

Nej

Vidja Ringsättravägen

Nej

Kom ihåg!

Ring polisen direkt om ni upptäcker inbrott – i normalfallet kommer polis till platsen för teknisk undersökning inom 48 timmar, även om själva anmälan tas upp per telefon (om det inte är pågående brott, då tas anmälan upp på plats). Ju snabbare vi får kännedom om brottet desto snabbare kan vi komma och säkra eventuella spår. STÄDA EJ innan ni pratat med polis!

Sammanställning januari 2019, Huddinge kommun

Snättringe, Stuvsta, Segeltorp:  5 anm Fullersta, Glömsta, Skogås : 3 anm Flemingsberg: 2 anmSjödalen, Kästa, Vidja, Vårby, Masmo: 1 anm

OBS! Att denna sammanställning enbart innehåller statistik gällande inbrott i bostäder. Utöver detta så kan det ha varit andra brott i era områden.

Därför är det extra viktigt att ni håller er grannsamverkan vid liv och själva informerar varandra om det sker brott i området, så att alla kan vara extra uppmärksamma.

En informationskanal mellan grannarna är ytterst viktig att upprätthålla. Har ni inte ngn uppdaterad kontaktlista i ert område så är det viktigt att skapa en.

Annars använder många en mailsändlista eller en sluten grupp på Facebook. Eller ngn av de appar som finns för ändamålet.

__________________________________________________________________________________

Januari 2019

8. jan, 2019

Hej grannsamverkare

Ingen rolig månad att redovisa. Höstens lugna period vände totalt i december. Då har vi ändå drabbats mindre än flera av våra grannkommuner. Ungefär en fjärdedel av de drabbade hushållen har larm installerat (11 av 49), i flera av fallen sker då inbrottet genom att

man tar sig in i det enda rum som inte har rörelsedeckare. Man bör inte förvara sina värdesaker som tex smycken i husets enda olarmade rum.

Vad är egentligen grannsamverkan, och hjälper det?!

Förutom att man byter kontaktuppgifter med sina grannar, hänger upp skyltar och dekaler om att man har GSV, samt förmedlar ut polisens månadsbrev så är ju det viktigaste att man försöker följa de tips och råd som ges inom konceptet. ALLA som är med i en grannsamverkangrupp, bör ta sig tid att se dessa filmer:

https://samverkanmotbrott.se/informationsfilmer-svenska/#De finns även textade på engelska, somaliska och arabiska.

Besök gärna polisens hemsida, nu är den även mobiltelefonanpassad. Där kan du tex söka information om MärkDNA, göra vissa polisanmälningar, lämna tips (det går även att bifoga filer med tex foton) eller boka tid för att göra pass. Välkomna in för ett besök!

Här är en snabblänk för tipsformulär till polisen i Sthlms län / Gotland:

SAMMANFATTNING gällande anmälningar dec 2018

Totalt 49 anmälningar, varav 2 gäller fritidshus. Villa/radhus: 25 fullbordade, 10 försök. Lägenheter: 11 fullbordat och 3 försök. Förra året samma period anmäldes 58 inbrott varav 43 var fullbordade.

NÄR?

I 25 av anmälningarna sker inbrotten hudvudsakligen dagtid, 11 st kvällstid, 1 nattetid samt 12 okänd tid på dygnet då fastigheten varit obevakad under ett eller flera dygn.

HUR?

Se listan nedan och fundera på vilka möjligheter tjuven skulle ha att göra på samma sätt med din bostad?! Se tips och råd för åtgärder på www.samverkanmotbrott.se

GODS

Generellt är det smycken och kontanter som tjuvarna främst tar med sig, även pass är en eftertraktad värdehandling.

VIKTIGT! Efter ett inbrott är det viktigt att så snart som möjligt komplettera polisanmälan med uppgifter om det tillgripna godset. Exempelvis mobiltelefoners unika IMEI-nummer (15st siffror du får fram genom att slå *#06# Gör det redan idag, ta en skärmdump och maila till dig själv så att du har det för framtida behov!), tillverkningsnummer på elektronik, uppgifter om märkning på smycken, kläder och så vidare.

LÄNET

Totalt i hela Sthlms län har det anmälts 826 inbrott i bostäder, varav 656 är inskrivna som fullbordade. I 19 av ärendena finns i nuläget misstänkta inskrivna (21 olika personer), ännu inga misstänkta i Huddinges ärenden. I december förra året anmäldes 1108 inbrott i bostäder, varav 862 inskrivna som fullbordade.Fortfarande en minskning i hela länet vilket är positivt totalt sett för månaden, men det är väldigt många hushåll som drabbats under just jul- och nyårshelgerna.

HUR KONTAKTA POLISEN!?!

Ring 114 14 (säg tips) om det är något som har hänt och som ni i efterhand kommer på att ni vill tipsa polisen om, då blir ni kopplade till en tipsmottagare som skriver ner det ni säger och förmedlar via mail internt inom vår organisation till de som kan vara berörda av tipset. Eller maila in tipset till: registrator.stockholm@polisen.se (brevlådan avläses vardagar kontorstid, övrig tid ring för att få kontakt med polisen!) Det finns även ett enkelt tipsformulär på  www.polisen.se

Ring 114 14 och be att få bli kopplad till kommunikationscentralen (polisradion) ifall det är något som pågår just nu och som en polisbil kan ha möjlighet att kolla upp direkt. Tex några som ni tror rekar för brott i ert område.

Ring 112 om det gäller ett pågående (eller nära förestående) brott. Eller tjuvar som springer från ett nyupptäckt inbrott!

Felanmälan Huddinge kommun

08-535 301 00, https://www.huddinge.se/stadsplanering-och-trafik/felanmalan-drift-och-underhall/felanmalan/  ELLER ladda ner appen ”felanmälan Huddinge”.

Här gör du felanmälan för gator och vägar, parker och andra allmänna områden.

 

DRABBADE GATOR/OMRÅDEN

Område

Larm

Fullersta Krokvägen

Nej

Movägen

Nej

Ringvägen

Nej

Tjäderspelsvägen

Ja, men ej i detta rum.

Skogslyckevägen

Nej

Stambanevägen (Fridhem)

Nej

Källbrinksvägen

Ja

Område

Larm

Snättringe Stambanevägen (Milsten)

Nej

Sjödalen Lännavägen

Nej

Sjödalstorget

Nej

Tujavägen

Nej

Tingsvägen

Nej

Domarvägen

Nej

Segeltorp Ejdervägen

Ja

Kapellvägen

Ja + kamera

Område

Larm

Verkstadsvägen

Nej

Flemingsberg Spiskroksvägen

Kamera

Kavlevägen

Ja

Kästadalsvägen

Kamera

Terapivägen 4

Nej

Stuvsta Kungsklippevägen Lgnh nedre botten

Nej

Ågestavägen

Nej

Område

Larm

Björkängsvägen

Nej

Hästbäcksvägen

Ja men ej detta rum.

Hagvretsstigen

Ja

Dalkarlsvägen

Nej

Dalkarlsvägen

Nej

Ängshalsvägen

Nej

Mårdvägen

Nej

Skogås Storvretsvägen

Nej

Loftvägen

Nej

Altvägen


Område

Larm

Duettvägen

Nej

Storvretsvägen

Nej

Storvretsvägen

Nej

Trångsund Springarvägen

Nej

Hammartorpsvägen

Nej

Länna Drevviksvägen

Ja

Fjädervägen

Nej

Solstigen

Ja

Område

Larm

Österhagsvägen

Kamera

Solstigen

Nej

Smedjevägen

Ja

Vårby Bäckgårdsvägen 36

Nej

Lammholmsbacken

Nej

Lammholmsbacken

Nej

Glömsta Sibyllavägen

Nej

Talldalsvägen

Ja

Lövstastigen

Nej

 

Kom ihåg!

Ring polisen direkt om ni upptäcker inbrott – i normalfallet kommer polis till platsen för teknisk undersökning inom 48 timmar, även om själva anmälan tas upp per telefon (om det inte är pågående brott, då tas anmälan upp på plats). Ju snabbare vi får kännedom om brottet desto snabbare kan vi komma och säkra eventuella spår. STÄDA EJ innan ni pratat med polis!

 

Sammanställning december 2018, Huddinge kommun

 

Stuvsta:  9 anm

 

Fullersta: 7 anm

 

Skogås, Länna: 6 anmälningar vardera

 

Sjödalen: 5 anmälningar

 

Segeltorp, Kästa, Vårby, Glömsta : 3 anm

 

Trångsund, : 2 anm

 

Snättringe, Flemingsberg: 1 anm vardera

 

 

 

OBS! Att denna sammanställning enbart innehåller statistik gällande inbrott i bostäder. Utöver detta så kan det ha varit andra brott i era områden.

 

Därför är det extra viktigt att ni håller er grannsamverkan vid liv och själva informerar varandra om det sker brott i området, så att alla kan vara extra uppmärksamma.

 

En informationskanal mellan grannarna är ytterst viktig att upprätthålla. Har ni inte ngn uppdaterad kontaktlista i ert område så är det viktigt att skapa en.

 

Annars använder många en mailsändlista eller en sluten grupp på Facebook. Eller ngn av de appar som finns för ändamålet.

 

 

 

FACEBOOK

 

Polisen Huddinge driver en sluten grupp för grannsamverkan, där grupper kan kommu- nicera sinsemellan. Förmedla goda råd och idéer om förebyggande arbete, tipsa om ev rekning för inbrott, ställa frågor om larm, kameror, appar mm. För att gå med i gruppen ställer du dig i sökrutan på FB och skriver ”Grannsamverkan Huddinge” sedan ansöker du om att gå med och svarar på de tre frågor som dyker upp. OBS Att frågan om vem som är din kontaktperson alltså gäller vem i ditt bostadsområde som är din kontaktper- son, svaret är inte Anna Schelin på polisen …

 

__________________________________________________________________________________

Januari 2019

1. jan, 2019

From nu kommer löpande info från Polisens Grannsamverkan komma igång igen. Vid varje månadsskifte kommer ny info komma ut här.

Mvh

Karin Lundberg

____________________________________________________________________________________

September 2017

27. sep, 2017

Information från Grannsamverkan och Stöldskyddsföreningen

 

 

Pressmeddelande

2017-09-26

Var 5:e boende har någon gång blivit utsatt för inbrott  

Det har under de senaste åren anmälts drygt 20 000 inbrott per år i Sverige och enligt en Demoskopundersökning som SSF Stöldskyddsföreningen gjort, uppger var 5:e boende som svarat att de någon gång utsatts för inbrott i sitt hem.  

De flesta inbrotten sker dagtid under årets mörka månader när ingen är hemma. När det gäller villor sker nästan 50 % av inbrotten genom att tjuven bryter upp ett fönster på markplan för att ta sig in, det visar siffror från polisen som SSF tagit del av. 

- Du ska självklart ha en ytterdörr med certifierad låsenhet, men även om du har det och inte har bra certifierade lås på fönster och altandörr kommer tjuven in i alla fall, säger Lina Nilsson Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen. 

Tjuvar rekognoserar ofta i ett område och väljer ut objekt för att antingen slå till direkt eller komma tillbaka vid ett senare tillfälle. De kontrollerar bland annat om bostadens ägare är hemma, om det finns enkla vägar att ta sig in i och ut ur bostaden eller förrådet och om det finns värdefulla saker att stjäla. Målet är att så snabbt som möjligt komma över så mycket värde som möjligt med minsta möjliga risk att bli upptäckt.

- Tyvärr sker inbrott även när vi är hemma, därför ska man ha för vana att alltid låsa ytterdörren. Tjuvar kontrollerar ofta om dörrar är olåsta och eftersom många av oss förvarar handväskor, plånböcker och nycklar, både till hem och bil, nära ytterdörren blir det lätta byten för tjuven, säger Lina Nilsson. 

Val av objekt bygger på en kalkylerad risk, men det finns flera åtgärder du kan vidta för att försvåra för tjuven och minska risken för att just din bostad ska bli utsatt.

• Starta Grannsamverkan – uppmärksamhet och nyfikna grannar är det sista en tjuv vill ha.

• Se till att ha godkända certifierade lås på fönster, ytterdörr och altandörr – tjuven väljer bort bostäder där det tar tid att ta sig in och är svårt att komma ut med det stulna.

• Förvara trädgårdsredskap och stegar inlåsta i förråd eller fastlåsta så att tjuven inte kan använda dem till att krossa fönster eller klättra upp till andra våningar. 

• Märk dina värdesaker så de blir spårbara – märkta föremål är svårare att sälja vidare och ökar chansen för dig att få dem tillbaka.

• Lås in värdesaker och id-handlingar så som pass, i godkända certifierade säkerhetsskåp – det finns inga "bra ställen" som tjuven inte hittar.

• Skydda din post genom att installera en säkerhetsbrevlåda eller en brevlåda med lås så att du försvårar för inbrottstjuven och id-kaparen. Ett skyddat brevinkast gör det svårare att id-kapa dig, samt ger inte en indikation på om du är borta.

• Bor du i villa, installera rörelsestyrd belysning så att tjuven syns.

• Öka insynen till ditt boende genom att beskära buskar och träd. På så sätt kan inte tjuven arbeta dolt.

• Installera ett larm – det förkortar tiden tjuven har på sig innan hen riskerar att bli upptäckt.

Från och med vecka 39 går det att se SSF:s tredje säsong av programserien, Stoppa Tjuven 57 fel och rätt, på Aftonbladet TV och SSF:s webbplats www.stoldskyddsforeningen.se/stoppatjuven

För mer information kontakta:

Lina Nilsson, Rådgivningsexpert, SSF Stöldskyddsföreningen 0709-81 65 72,
lina.nilsson@stoldskyddsforeningen.se