27. sep, 2017

September 2017

Information från Grannsamverkan och Stöldskyddsföreningen

 

 

Pressmeddelande

2017-09-26

 

Var 5:e boende har någon gång blivit utsatt för inbrott  

Det har under de senaste åren anmälts drygt 20 000 inbrott per år i Sverige och enligt en Demoskopundersökning som SSF Stöldskyddsföreningen gjort, uppger var 5:e boende som svarat att de någon gång utsatts för inbrott i sitt hem.  

De flesta inbrotten sker dagtid under årets mörka månader när ingen är hemma. När det gäller villor sker nästan 50 % av inbrotten genom att tjuven bryter upp ett fönster på markplan för att ta sig in, det visar siffror från polisen som SSF tagit del av. 
 
- Du ska självklart ha en ytterdörr med certifierad låsenhet, men även om du har det och inte har bra certifierade lås på fönster och altandörr kommer tjuven in i alla fall, säger Lina Nilsson Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen. 
 
Tjuvar rekognoserar ofta i ett område och väljer ut objekt för att antingen slå till direkt eller komma tillbaka vid ett senare tillfälle. De kontrollerar bland annat om bostadens ägare är hemma, om det finns enkla vägar att ta sig in i och ut ur bostaden eller förrådet och om det finns värdefulla saker att stjäla. Målet är att så snabbt som möjligt komma över så mycket värde som möjligt med minsta möjliga risk att bli upptäckt.
 
- Tyvärr sker inbrott även när vi är hemma, därför ska man ha för vana att alltid låsa ytterdörren. Tjuvar kontrollerar ofta om dörrar är olåsta och eftersom många av oss förvarar handväskor, plånböcker och nycklar, både till hem och bil, nära ytterdörren blir det lätta byten för tjuven, säger Lina Nilsson. 
Val av objekt bygger på en kalkylerad risk, men det finns flera åtgärder du kan vidta för att försvåra för tjuven och minska risken för att just din bostad ska bli utsatt.
• Starta Grannsamverkan – uppmärksamhet och nyfikna grannar är det sista en tjuv vill ha.
• Se till att ha godkända certifierade lås på fönster, ytterdörr och altandörr – tjuven väljer bort bostäder där det tar tid att ta sig in och är svårt att komma ut med det stulna.
• Förvara trädgårdsredskap och stegar inlåsta i förråd eller fastlåsta så att tjuven inte kan använda dem till att krossa fönster eller klättra upp till andra våningar. 
• Märk dina värdesaker så de blir spårbara – märkta föremål är svårare att sälja vidare och ökar chansen för dig att få dem tillbaka.
• Lås in värdesaker och id-handlingar så som pass, i godkända certifierade säkerhetsskåp – det finns inga "bra ställen" som tjuven inte hittar.
• Skydda din post genom att installera en säkerhetsbrevlåda eller en brevlåda med lås så att du försvårar för inbrottstjuven och id-kaparen. Ett skyddat brevinkast gör det svårare att id-kapa dig, samt ger inte en indikation på om du är borta.
• Bor du i villa, installera rörelsestyrd belysning så att tjuven syns.
• Öka insynen till ditt boende genom att beskära buskar och träd. På så sätt kan inte tjuven arbeta dolt.
• Installera ett larm – det förkortar tiden tjuven har på sig innan hen riskerar att bli upptäckt.
 
Från och med vecka 39 går det att se SSF:s tredje säsong av programserien, Stoppa Tjuven 57 fel och rätt, på Aftonbladet TV och SSF:s webbplats www.stoldskyddsforeningen.se/stoppatjuven
 
 

 

För mer information kontakta:

Lina Nilsson, Rådgivningsexpert, SSF Stöldskyddsföreningen 0709-81 65 72,
lina.nilsson@stoldskyddsforeningen.se